Mårtensafton...

Det är allså ikväll som man skall äta gås.
Förr så var detta en högtid som man firade i HELA Sverige, men nu är det främst i Skåne man håller den vid liv.
Mårten har fått sitt namn av helgonet MARTIN AV TOURS.
Vad smörjer man då kråset med för mat??
Till förrätt så äter man SVART SOPPA.
För den modige som vill veta vad den innehåller är det: buljong, blod ( helst från gås ), allt reds av, smaksätts sedan med sirap, starkt vin, cognac, vinäger, nejlikor, ingefära och kryddpeppar..
Låter ju som blodpudding fast det är i en flyttande form, hihi.
Och till huvudrätt är det gästen själv: GÅSEN som serveras...
och till efterrätt så tar man lite skånsk ÄPPLEKAKA.
Den första rätten skapades på 1850- talet i STOCKHOLM av en krögare på resturang PIPERSKA MUREN.... Först i början åt man lutfisk till förrätt och risgrynsgröt till efterrätt...Men med tiden och ju nämre skåne dom kom så har rätten med tillbehör ändrat sig....
Mårtens afton var ju förr den sista kvällen man hade till att smörja kråset riktigt ordentligt innan den 40- dagars långa fastan tog sin början. Och den sträckte sig sedan ända fram till jul. det är väl därför vi FROSSAR så i jul maten, hihi.
Traditionen säger att detta hänger ihop med ett helgon man förr ( riktigt långt tillbaka) firade den 11 nov. Han hette Martin och bodde i staden Tours. En dag fick folket istaden för sig att dom ville ha honom som biskop i staden. Men det var ju inte riktigt vad lille Martin ville. Han tyckte att det verkade vara en allt för svår och tung uppgift för honom.. Denna uppgiften ville han inte axla.....Men då fick han en snille blixt. Han tänkta att han kunde gömma sig bland gässen och på så sett slippa bli upp täckt och sedan kunna smita ur staden. Men tji fick Martin lille. Gässen gillade väl inte att få en fripassagerare ibland sig, utan kacklade på för fulla muggar. Och detta röjde då martins position och han blev upptäckt. Och blev biskop ändå. Gässen ätes således fortfarande som ett straff för att dom avslöjade honom.... Snacka om att vara långsint, hahaha.

 

Mårten gås!

Endel traditioner är på väg att försvinna och nya komma, eller??

/ Kram Suss


Kommentarer
Postat av: Mariette

Kul att höra ifrån dig! Har du smakat svartsoppa? Det har jag och tyckte det var riktigt trist smak faktiskt. Ha en härlig Mårten Gås!

2011-11-10 @ 23:13:57
URL: http://mariettesrora.blogg.se/
Postat av: Jonnie

haha , nje konstigt nog så tycker hon att sin pappan e skitcool, ja hade tyckt de va lite pinsamt om min pappa va som ja haha

2011-11-11 @ 12:27:57
URL: http://www.Alwaysfabulous.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0